strona domowa
strona domowa
Żniwa w Gminie Pruchnik
środa, 02 sierpnia 2023 11:02

W bieżącym roku Centrum Kultury Sportu i Turystyki w Pruchniku realizuje projekt „Od Ziarenka do Bochenka” dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2023.

 

Celem zadania jest stworzenie warunków na poziomie lokalnym Gminy Pruchnik dla wzmacniania tożsamości kulturowej i uczestnictwa w kulturze, poprzez działania służące utrwalaniu lokalnych tradycji. Projekt „Od Ziarenka do Bochenka” zakłada realizację poszczególnych działań w formie odtworzenia wszystkich etapów związanych z wyprodukowaniem chleba metodami „ręcznymi”, stosowanymi w typowym wiejskim gospodarstwie domowym. W ramach projektu przeprowadzone zostaną działania takie jak:

  • zebranie informacji o tradycyjnych formach gospodarowania
  • wycieczka do Muzeum w Przeworsku
  • warsztaty rękodzielnicze podczas Jarmarku Sztuki Ludowej „Pruchnickie Sochaczki”
  • Żniwa
  • zwózka zboża z pola
  • warsztaty wykonywania pieca chlebowego
  • pokazy rzemiosła dawnego podczas Dożynek Gminnych.

    Uczestnikami projektu będą dzieci i młodzież – jako odbiorcy zapomnianych tradycji umiejętności. Uczestnikami będą również dorośli i seniorzy jako opiekunowie i przekaziciele tychże tradycji i umiejętności. Informacje o projekcie udzielane telefonicznie (16) 628 80 65.Zapisy poprzez formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie CKSiT w Pruchniku.

 

Zapraszamy do zapoznania się z relacją CKSiT w Pruchniku z jednego z etapów tego projektu - Żniw:

Żniwa w Gminie Pruchnik rozpoczęte! Jak tradycja nakazuje żniwa rozpoczyna się w sobotni poranek (dzień poświęcony Matce Bożej), kiedy ziarno jest odpowiednio twarde, a słoma ma właściwy odcień. Tęsknota za tradycją i dawnymi zwyczajami pozwoliła nam wziąć udział w dzisiejszych żniwach. Żniwiarze w pole wybrali się rankiem pieszo oraz zaprzęgiem konnym, prowadzonym przez woźnicę Pana Pawła Brzuchacza. Najstarszy z gospodarzy pan Jan Czura po wyklepaniu i naostrzeniu kosy przystąpił do ciężkiej pracy. Ścięcia pierwszych kłosów żyta dokonała Pani Zyta Łuc, która za pomocą sierpa zżęła żyto, a następnie poinstruowała jak odbiera się kłosy i układa w snopki. W tradycyjny sposób uczestnicy zakręcali powrósła, na które żniwiarki układały zboże i związane snopy składały w mendel (nazywany też w okolicy mandlem). Do ciężkiej pracy przyłączył się również Gospodarz Gminy- Burmistrz Pruchnika – Pan Wacław Szkoła, który pokazał jak doświadczony kosiarz kosi łany zbóż. Tradycją żniw było wręczenie właścicielowi pola bukietu uwitego z polnych kolorowych kwiatów i kłosów zboża. W zamian za wykonaną pracę rolnik obiecał żniwiarzom „przepióreczkę” (najlepszy trunek gospodarza). Koło Gospodyń „Pruchniczanki” na czele z Panią Krystyną Potyrałą (Przewodniczącą Rady Osiedla Pruchnik Dolny) przygotowało pyszne tradycyjne śniadanie. Nie zabrakło lokalnych proziaków, kapuśniaków, placków drożdżowych, rogalików, makowiaków, pączków, oraz wiejskiego chleba z twarożkiem, a także tradycyjnego kompotu z owoców i zbożowej kawy. Uczestnikami działania były rodziny z dziećmi, które czerpały z doświadczenia i wiedzy seniorów oraz nabywały praktycznych umiejętności podczas prac polowych z wykorzystaniem tradycyjnych narzędzi. Każdy znalazł coś dla siebie. Mężczyźni trudnili się koszeniem zboża, kobiety wykonywały powrósła pod bacznym okiem seniorów, a radosną atmosferę wypełniały rozbiegane dzieci, które również angażowały się do pracy. Piękne rozległe łany zbóż oraz słoneczna pogoda wpływały na dobry nastrój, zabawę i wspólną efektywną pracę. Zebranie zboże zostanie wymłócone w kolejnym etapie – podczas lokalnych dożynek. Działanie zrealizowane zostało w ramach projektu „Od Ziarenka do Bochenka” , który otrzymał dofinansowanie ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: EtnoPolska. Edycja 2023. Część I relacji

Relacja Radia Rzeszów:

Fotorelacja CKSiT w Pruchniku





  Wejscia: 668